Hvordan kan 80-20 regelen mer enn doble produktiviteten min?

En av de største utfordringene mange står ovenfor i dag er at døgnet kun har 24 timer og det er bare så mye en får gjort i løpet av disse timene. Samtidig er det så utrolig mye mer en har lyst å skulle få gjort: Lest bok, vært sosial, fullføre prosjekt, skrive rapport, leke med ungene, kose med samboer, trene, osv. Det fører veldig fort til at man føler at man alltid ligger etter, noe som igjen skaper stress.

Dette er et tema som har kommet opp med flere av coachingkundene mine den siste tiden og jeg ønsker her å dele hvordan jeg går frem for å hjelpe dem med det.

Det første vi ser på er hva er egentlig en prioritet? Hva er viktig? Av alle de tingene jeg har på gang, hvilken er den aller viktigste – denne uken eller denne måneden. Noen ganger så blir det første svaret at «det er jo flere ting som er like viktig». Spørsmålet videre blir da: Hvis du MÅTTE velge en av disse, hvilken ville du valgt.

Nesten alltid er det slik at man ikke trenger 100% av resultatene. Det å innse dette er en stor fordel, fordi det betyr at man kan begynne å bruke 80-20 regelen eller Paretoprinsippet:

Paretoprinsippet: 20% av innsatsen gir 80% av resultatene

Jeg illustrerte det for en kunde med denne tegningen:

Hvis du først ser på den røde linjen så er det resultatet av å ha en liste med ting å gjøre for å fullføre noe og så ukritisk gjøre alt. Som du ser så er det noe av det en gjør som gir mye resultater og andre ting som gir mindre resultater. Og når man har lagt inn nok innsats kommer man til 100%. Etter å ha lagt inn halve innsatsen så er man gjerne fått halve resultatet.

Den grønne linjen markerer det å bruke 80-20 regelen. Her så vil man gå for de lavthengende fruktene først: Hva vil gi meg 80% av resultatene med 20% av innsatsen? Det er å legge alle de bratteste delene på den røde linjen (markert med grønt) helt først. Dermed får man raskt 80% av resultatene.

Legg merke til at det i denne modellen fortsatt vil ta like lang tid å få 100% av resultatene. Det er derfor helt nødvendig å innse at man ikke trenger 100%. Det trenger ikke å være perfekt. Hva er godt nok?

To ting å ta med seg og tenke over: 20% av innsatsen ved markedsføringen min gir 80% av kundene. Hvis jeg da fokuserer på de 20%, slutter å gjøre resten og heller gjør dobbelt så mye av den, så har jeg brukt 40% av tiden jeg tidligere brukte på markedsføring – og sitter igjen med 160% av resultatene! Ikke verst 🙂 Og så kan jeg bruke samme spørsmål på nytt. Av de resultatene jeg nå har (160%): Hva er de 20% å gjøre som gir 80% av dem igjen? Ser du hvordan det fungerer? Ved bruk av stadig mindre tid kan jeg skape stadig større resultater. Det å mestre paretoprinsippet vil føre til at produktiviteten din og resultatene dine farer opp i skyene – og du slipper å ha alt hengende over deg.

Nå gjenstår bare spørsmålet for deg: Hva er de 20%?

PS: Husk at livet ikke bare er produktivitet og å gjøre, men også å smile og være.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *