No pain, no gain!?

På retreaten jeg akkurat kom hjem fra så var det ei jente som traff på noe hun synes var vondt å se i seg selv. Som kommentar og forsøk på å gjøre det lettere for henne så var det en som sa «remember that without pain, there is no growth».

Sammen med «no pain, no gain» så er det et av de uttrykkene som ikke bare ermisledende, men også er med på å skape og vedlikeholde smerte.

Så la oss ta et steg tilbake og avsløre myten en gang for alle.

Som det meste i livet så kan vekst kan skje på tre måter:

  • Gjennom smerte (negative opplevelser),
  • gjennom nytelse (positive opplevelser) og
  • gjennom nøytralitet (nøytrale opplevelser).

For meg så har jeg vært så fokusert på ideen om at det er kun gjennom smerte at jeg vokser, at jeg har vært voldelig mot meg selv. Jeg har selv skapt disse situasjonene som var smertefulle. Jeg har dyttet meg utenfor komfortsonen for å «bli bedre» eller «fikse meg selv». Og ikke gjenkjent at alt jeg egentlig gjør er å fortsette å spille ut historien jeg har om jeg ikke er bra nok, at noe er galt med meg og at jeg ikke har (nok) verdi her jeg er i dag.

Å lære å snu dette har vært en reise, og den starter med å innse at vekst er naturlig. Akkurat som for planter og trær som vokser. Akkurat som for små barn som lærer å gå, oppdager verden og seg selv og etterhvert reflekterer. Akkurat slik kan vi som voksne også lære nye ting – og vokse som mennesker. Og det er en naturlig prosess som skjer uten at det trenger å være eller bli oppfattet som et strev – eller smerte.

Det går ikke fortere å rulle en stein opp en bakke om vi forbanner oss selv for at vi ikke har trent mer tidligere. Vi slipper ikke frem det sanne potensialet i oss raskere om vi konstant bedømmer oss selv og kontrollerer det som kommer ut av oss. Vi blir ikke bedre og mer kjærlighetsfulle mennesker av å straffe oss selv når vi ikke er det. Vi vokser ikke raskere om vi sloss mot oss selv.

Poenget her er ikke å si at du aldri får vondt. Smerte er en del av livet – det vil oppstå. Poenget her er at man ikke trenger å oppsøke smerte for å vokse. Ved å åpne for muligheten og skifte fokus så oppstår nye muligheter for nærende, kjærlighetsfull og meningsfull vekst.

Så neste gang du hører «no pain, no gain», eller lignende … så vet du bedre. Det fins faktisk massevis av muligheter til å vokse uten smerte.

(Til og med for trening så stemmer ikke myten. Trening trenger ikke gjør vondt for å gi effekt. Faktisk så er det slik at hvis du får vondt så gjør du sannsynligvis noe galt…)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *